VM i håndball

Det første verdensmesterskapet i håndball for herrer ble avviklet i 1938, og har siden 1954 blitt organisert med henholdsvis tre, fire og to års mellomrom. Med unntak av det enda gjevere OL-gullet rager en VM-tittel i dag høyere enn alle andre medaljer på landslagsnivå, hvilket også forklarer den enorme medieinteressen for arrangementet.

Det mestvinnende laget gjennom tidene er Frankrike med seks gullmedaljer, etterfulgt av Sverige med fire gullmedaljer, Romania og Russland, som begge har tre. I fjorårets mesterskap gikk franskmennene nok en gang til topps etter en dramatisk finale mot Qatar, som til manges store ergrelse stilte med et lag bestående nærmest utelukkende av innleide profiler fra utlandet. Slik sett var Frankrikes seier også en seier for håndballen som sådan.


På kvinnesiden har VM i håndball funnet sted med nokså ujevne mellomrom siden 1965, da Tsjekkoslovakia vant tittelen. Siden 1993 har imidlertid mesterskapet blitt arrangert annethvert år og blitt riktig populært. Det mestvinnende laget på kvinnesiden er Russland, som med sine fire førsteplasser ligger ett fattig gull foran våre norske jenter. I fjorårets mesterskap vant Norge fullt fortjent finalen mot Nederland med de imponerende sifrene 31-23, og ingen vil bli overrasket om de forsvarer tittelen når turneringen neste år går av stabelen i Tyskland.