Tidenes største håndballprofil

Formel 1-sirkuset har Michael Schumacher, boksesporten har Mohammed Ali og fotballen har både Pele, Maradona og for den saks skyld Messi, men hvem er den største håndballprofilen gjennom tidene?


Som alltid vil svaret langt på vei avhenge av hvem man spør. På herresiden vil nok mange sette en knapp på den legendariske rumeneren Georghe Gruia, som var fullstendig suveren på 60- og 70-tallet, da han blant annet vant to VM-titler nærmest egenhendig. Fra den senere tid vil få bestride at kroatiske Ivano Balic har gjort seg fortjent til en tilsvarende posisjon i håndballverdenen. Foruten å vinne det som vinnes kan av nasjonale og internasjonale titler, har 37-åringen blitt kåret til beste spiller i fem internasjonale turneringer på rad, en rekord som neppe blir slått med det første. Balic ble også i 2010 kåret til tidenes beste mannlige håndballspiller av Det internasjonale håndballforbundet (IHF)

På kvinnesiden ble den samme kåringen toppet av bosniske Svetlana Kitic, som var den store stjernen og midtpunktet på det ustoppelige jugoslaviske kvinnelandslaget på 80-tallet. Her i Skandinavia vil imidlertid mange hevde at Anja Andersen var minst like verdig tittelen, men den kontroversielle dansken nådde altså ikke helt til topps på listen over profiler.