Norske håndballspillere som spiller internasjonalt

Profesjonelle håndballspillere er blant Norges heteste eksportartikler for tiden. Den tid da de fleste proffer spilte i Norge er tilsynelatende ugjenkallelig forbi, og de fleste av våre store stjerner tjener i dag til livets opphold i det store utland.

handball

En rask titt på troppene som representerte Norge i det siste store mesterskapet bekrefter dette inntrykket. Vi tar herrene først. I den seksten mann sterke troppen som deltok i EM i januar, spilte kun tre av dem – Petter Øverby, Magnus Jøndal og Andre Lindeboe – i hjemlig serie. Resten spiller for store europeiske klubber som Pays Daix i Frankrike (Ole Erevik), tyske TSV Hannover (Joakim Hykkerud) og danske Skjerm Håndbold (Bjarte Myrthol). Danske og tyske klubber er generelt spesielt sultne på norsk talenter – hele ni av seksten norske spillere spiller til daglig i den dansk eller tyske ligaen.

Den samme tendensen er ikke riktig så uttalt på kvinnesiden, men i den siste troppen som ble tatt ut spilte ikke desto mindre 13 av 23 spillere i utlandet. Blant disse finner vi store profiler som Stine Bredal Oftedal og Pernille Wibe (begge for Issy Paris), Ida Alstad og Heidi Løke (begge for ungarske Gyori Audi) og Camilla Herrem (Tvis Holstebro).