EM i håndball

EM i håndball er en langt yngre turnering enn man kanskje skulle tro, og ble faktisk avviklet for første gang så sent som i 1994, eller 34 år etter det første EM i fotball. Deretter har turneringen til gjengjeld gått av stabelen annethvert år, til stor glede for håndballfans over hele vårt kontinent.

europe_map_european

På herresiden har våre svenske naboer fra dag én etablert seg som et farlig turneringslag, og søta bror topper faktisk listen over gullmedaljevinnere med sine fire triumfer. På plassene bak følger Frankrike og Danmark med henholdsvis tre og to gullmedaljer. Dette betyr faktisk at skandinaviske lag har vunnet hele 50 % av alle EM-sluttspill! Dessverre har ikke Norge nådd helt opp på herresiden ennå, men forhåpentligvis er dette blott et spørsmål om tid.

På kvinnesiden har den norske dominansen vært temmelig ubestridelig. Faktisk har Norge vunnet hele seks gullmedaljer, sist gang i 2014, da vi beseiret Spania 28-25 i finalen. Når vi legger til at håndballjentene også har vunnet tre sølvmedaljer og en bronsemedalje begynner man å forstå hvor suverene Norge har vært siden oppstarten i 1994. Når EM senere i sommer skal arrangeres i Sverige, vil derfor alt annet enn en ny norsk topp-plassering komme som en overraskelse.